Zorgvuldig gebruik van opioïden
in de eerste lijn
Het gebruik van terugbetaalde opioïden is de laatste 10 jaar spectaculair toegenomen. Daarom zullen we tijdens het MFO extra inzoomen op het rationeel gebruik van deze medicatie. Opioïdrotatie, communicatie naar patiënt, preventie en verschillende afbouwschema’s zullen aanbod komen tijdens dit MFO.
Willen we de kans op verslaving verminderen en de kans op slagen van een afbouwschema vergroten, dan is samenwerking tussen arts en apotheker belangrijk.
Doelstelling programma
Met dit kwaliteit bevorderend MFO-programma willen we het verantwoord gebruik van opioïden promoten, maar ook artsen en apothekers doen samenwerken om patiënten op een veilige manier te laten afbouwen van opioïden. Dit kwaliteit bevorderend programma is opgebouwd uit twee verschillende delen, die u onafhankelijk van elkaar kan volgen.
Deel 1: verantwoord gebruik van opioïden
In het eerste deel krijg je een korte opfrissing van de farmacologie en de eigenlijke indicaties van opioïden.
Aan de hand van casuïstiek leer je omgaan met interacties en bijwerkingen. Je leert eveneens wat opioïdrotatie is en hoe je dit best in de praktijk brengt.
Op het einde maak je concrete afspraken tussen de huisartsen en apothekers over onder andere:
-
hoe je opioïden veilig kan opstarten
-
het gebruik van laxativa
-
afleveren van kleine verpakkingen (in plaats van grote)
-
het vermijden van combinatiepreparaten
Deel 2: verslaving & afbouwen
In deel 2 leer je hoe je het risico op verslaving kan inschatten aan de hand van de Opioid Risk Tool en wat de impact is van de verschillende opioïden.
Verder ga je dieper in op het afbouwen zelf: wat is het doel bij afbouwen, wie ga je afbouwen, hoe begin je eraan en wat zijn de ontwenningsverschijnselen? Aan de hand van casuïstiek ga je dan zelf een stappenplan opzetten om aan de slag te gaan.
Op het einde maak je concrete afspraken tussen de huisartsen en apothekers over onder andere:
-
de opstart van opioïden (maximaal 7 dagen, eventueel magistrale bereiding...)
-
het aanspreken van de doelgroep (wie selecteren, wanneer)
-
het afbouwschema: wie stelt het op, hoe zit het met het afleveren (vb. IMV of magistraal)
-
check van GFD
Werkmaterialen
Om dit MFO tot een goed einde te brengen hebben we verschillende materialen & documentatie ontwikkeld, waaronder een PowerPoint, casussen en andere nuttige documentatie. Deze materialen kan u hieronder downloaden.
Echter: bij voorkeur contacteert u ons en/of volgt u een Train-the-trainer. Zo kunnen wij u optimaal informeren en van de laatste informatie voorzien.