Begeleiding van patiënten op orale oncolytica in de eerste lijn
Op dit moment zijn er meer dan 60 verschillende orale 'tyrosinekinase-inhibitoren' (TKI's) op de Belgische markt, die in verschillende settings worden gebruikt (oa borstkanker, gastro-intestinale tumoren, niercelkanker, bepaalde longkankers en hematologische maligniteiten).
​
De voordelen zijn groot, maar de mogelijke nadelen ook. Een correcte inname, geneesmiddelinteracties en bijwerkingen loeren om de hoek.
Doelstelling programma
Met dit kwaliteit bevorderend programma willen we het goed gebruik en opvolging van patiënten op orale TKI’s verbeteren door in te zetten op;
​
-
Bewaking van de therapie met TKI’s en optimalisatie op basis van patiënt specifieke factoren;
-
Bewaking op interacties door huisarts/apotheker bij TKI’s
-
Het herkennen van bijwerkingen/alarmsignalen en gepaste actie ondernemen (OTC-medicatie, zelfzorg, tijdig doorverwijzen door de apotheker/huisarts).
​​​​
​Opgelet: binnen dit programma wordt geen advies gegeven naar welk geneesmiddel dient voorgeschreven te worden in welke situatie. Dit blijft steeds een afweging van de voorschrijver.
Beschikbare materialen
Om dit MFO tot een goed einde te brengen hebben we verschillende materialen & documentatie ontwikkeld, waaronder een PowerPoint, casussen en andere nuttige documentatie. Deze materialen kan u hieronder downloaden.
​
Echter: bij voorkeur contacteert u ons en/of volgt u een Train-the-trainer. Zo kunnen wij u optimaal informeren en van de laatste informatie voorzien.